projects

Tarinoita matkoilta

The traveller recognizes the little that is his, discovering the much he has not had and will never have.

Matkaaja tunnistaa sen vähän mikä on hänen omaansa, kun hän löytää kaiken muun, mitä hänellä ei ole ollut eikä tule olemaan.

(Italo Calvino, suom. Näkymättömät kaupungit)

Italo Calvino on yksi mielikirjailijoitani, ja hänen 1972 ilmestynyt fantasiaromaaninsa Näkymättömät kaupungit on suosikkikirjani. Se kertoo fiktiivisesti uudelleen Marco Polon, venetsialaisen kauppiaan ja seikkailijan, matkoista Kublai Khanin imperiumin eri kolkkiin. Varsinaisesti kirjan pääosassa ovat 55 kaupunkia, joissa Marco on käynyt ja joita hän kuvailee hallitsijalleen. Kiehtovaa kaupungeissa on se, että ne ovat sekä fyysisiä että mentaalisia paikkoja. Marcolle kaupungit ovat viime kädessä yrityksiä jäsentää maailmaa allegorioin ja vertauskuvin.

Minua kiehtoo romaanissa ajatus liikkeellä olosta, matkustelusta ja eri paikoissa käymisen välttämättömyydestä. Uudet paikat herättävät matkailijan mielessä ajatuksia, joita hän ei muuten tulisi ajatelleeksi. Matkustelu kehittää myös itsetuntemusta. Matkan ei tarvitse ulottua välttämättä kaukaisin ja eksoottisiin maihin. Omassa kotimaassa liikkuminen tai vaikka omaan kotikaupunkiin tutustuminen saattaa opettaa jotakin uutta, jos onni on myötä. Tälle sivulle kootuista linkeistä pääset erilaisille matkoille, eri paikkoihin ja mielenmaailmoihin, lähelle ja kauas.

Hyvää matkaa!

 

Leave a Reply